Кариерна промяна - смелост срещу страх

Страховете съпътстващи кариерната промяна

„Искам да съм свободна! Да живея по моя си начин, но все се връщам в стария коловоз, защото нямам смелостта и увереността, че мога да се справя с новото и неочакваното. А животът просто си минава!“

Неоспорим факт! И ти ли мислиш така?

Ако се припозна в този сценарий, искам да знаеш, че си като повечето мои клиентки – Жена, понесла целия товар на гърба си, талантлива, способна, търпелива и можеща. Копнееща да открие професионалната роля или бизнес начинание, което позволява да си близо до децата и семейството си, да имаш свободата да бъдеш …; да изплозваш личната си сила и дарба, и благодарение на натрупаните вече знания и опит да допринасяш за твоето и благото на другите.

И в същото време пардоксално защо много издръжлива, плаха и неуверена в себе си. До такава степен, че може да отлагаш с години да дадеш най – доброто, на което е способна.

Това, което бих ти препоръчала е да се освободиш от натрапчивите мисли, че...

„сега не е време да мисля за кариерна промяна“

Никога не е късно да последваш гласа на сърцето си. Важното е да откриеш това, което те прави щастлива, смислена за теб посока и цел, която ще те вдъхновява и с трепет ще ставаш сутрин от леглото. Помисли си само! Ако сега си на 37+ колко години още предстоят пред теб?

Представи си облекчението, че най – накрая си взела уверено решение по кой път да поемеш; вълнението от яснотата за смислената посока; увереността с която би подходила към осъществяването на значима за теб цел. Какво би било за теб?

...“трябва да съм луда да оставя всичко постигнато десега. За какво учих толкова години?“

Сигурно си мислиш, че за да направиш кариерна промяна трябва да започнеш отначало, и да се върнеш на изходна позиция?!

Свикнали сме да мислим в ограничени рамки и да не виждаме възможностите около нас. А това от което имаш нужда е да опознаеш и разбереш повече за твоите силни страни и уменията, които вече притежаваш, да се вгледаш в твоите ценности, и да разшириш перспективите си развитие. Моята намеса тук ще ти помогне. В процесът на работа те провокирам да мислиш нестандартно, да видиш себе си в друга светлина – на творец и ценител. Защото ти си! Повярвай!

„няма да успея и отново ще се проваля“

Ами ако успееш! Ако този път не се провалиш? Провалът не е нищо друго освен нова възможност да опиташ. Част от живота на всеки един от нас е. Важно е какви поуки извличаш от него.

Пък и станахме свидетели колко преходна може да бъде сигурността, нали? Дори и да имаш перфектно изработен кариерен или бизнес план каква е гаранцията, че в бъдеще няма да се случи нещо, с което да ти се наложи да се адаптираш?

Факт е, че живеем в несигурно време, но ако има и една едничка полза от това, е че имаме възможност да възстановим връзката със себе си и знаейки кои сме, какво можем ни е по – лесно да предложим решение. А това е предпоставка за успех! Гаранция няма кой да ни даде!

В заключение е моето послание към теб като завършек на тази статия. 

В живота има две сили: силата на любовта и нашата уязвимост и силата на страха – маската, която е като защитна броня пред другите. Осмели се да последваш любовта и да прегърнеш ранимата си същност. Да бъде!

Галя Кустева кариерен консултант

Ако усещаш, че това е подкрепата, която търсиш, и искаш да ти помогна заедно да изградим стратегия за справяне с предизвикателствата и промяната насрочи си среща с мен за опознавателен разговор.

Безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си"

Представям ти моят безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си?".