Каква кариерна посока да избереш?

Каква кариерна посока да избереш за себе си?

Кариерата и жизнения път на личността са в тясна взаимовръзка, развиват се и се допълват като по този начин формират личностния профил. Кой път да избереш е въпрос на философски нагласи, ценности, вътрешни мотиви и потребности, и личностен стил.

Преди да изработиш стратегия и план за развитие е добре да знаеш какви видове професионални кариери съществуват, за да се чувстваш свободна да следваш своя автентичен път с увереност и вяра. Общо приети правила и норми във век на променлива кариера, наситена с множество преходи и личностни промени няма.

В статията представям 4 вида кариери, които в зависимост от твоите амбиции, цели и личностни характериски припознаваш за себе си. Ето ги и тях:

Плато/устойчиво състояние– където основната цел е сигурност. Хората, които правят този избор не обичат да поемат рискове (или ги свеждат до минимум), както и да носят отговорност за други хора. Усещат вътрешно напрежение, когато се наложи с готовност да откликнат на изискванията на момента при непредвидени отклонения. При този тип кариера се достига до определена точка и вероятността за развитие нагоре е много малка. Ако си изгряваща звезда и имаш изявени лидерски качества, стремиш към високи постижения и цели, и потребността ти да изявиш себе си е в челната петица, най-вероятно няма да се чувстваш на мястото си.

Линейна концепция! При този вид кариерна пътека с усилена работа, постоянство и лоялност към професията и организацията, с която си партнираш вероятността от повишение и развитие е голяма. И етапите, през които ще се премине са предварително известни. Такъв пример е учителската професия във формалния му вид (в училище), където израстването в професията е процес на усъвършенстване на компетентности при последователно заемане на длъжности, титли и степени – учител и възпитател; старши учител и възпитател; главен учител и учител методик. Такъв тип кариера предпочитат хората, които имат желание да се развиват по вертикала в йерархията на организацията и сферата.

Зиг – заг кариера – съставена от множество мини кариери. Това са най – често хората търсещи предизвикателства, които трудно се задържат на едно място и бързо се отегчават от рутинните дейности. Като това води до честа смяна на работата и сферите на развитие. Поведението на такива хора е странно и понякога смущаващо за околните. Втълпено им е, че вършат нещо нередно, непостоянни са и трябва да се поправят. Тези хора притежават талантлив ум и дарба като всички останали, но често пъти биват неразбрани, защото имат много интереси и искат да опитат от колкото се може повече неща, които им предлага живота. Трупат богат житейски и трудов опит, и в даден момент от развитието си могат да бъдат ролеви модел. Капанът, в който може да попаднеш ако се припозна в тази категория, е да се съгласиш с хората като мислиш за себе си негативно – „аз съм лош човек и правя нещо нередно“!

Кариера „спирала“. Това обикновено са хората заемащи високи позиции в организацията, натрупали са богат трудов стаж, разпознати са в средите с успехите и експертизата си. Търсят нещо ново и имат нужда в даден момент от своето развитие да разширят и засилят степента на себеизява чрез своите знания, умения и успехи.

В различните периоди от живота на всеки от нас може да се случи нещо, което да доведе до различна степен на недоволство, или пък да изплуват нови идеи! Няма един път равен за всички! Това, което обединява щастливите и удовлетворени хора, е че работата, която вършат им подхожда и намират смисъл в различните житейски роли.

Вярвай в мъдростта на живота, и не се разделяй с мечтите си!

Галя Кустева - консултант по кариерно развитие и реализация

Ако виждаш в мое лице подкрепата и човек, който да ти помогне да направиш осъзнат кариерен избор, или имаш желание да развиеш твой бизнес проект, но не знаеш откъде да започнеш с радост ще изслушам и твоята история.

Безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си"

Представям ти моят безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си?".