Как блога помага да изградиш успешна кариера и личния си бранд

Искаш ли да имаш успешна кариера, да изградиш личния си бранд и да увеличиш видимостта си? Тогава започни блог, който да посветиш на твоето кариерно развитие и личен бранд.

Здравей, аз съм Галя Кустева – социален и образователен педагог, сертифициран консултант по кариерно развитие и промяна. Когато си на кръстопът ти помагам да вземеш решение за избор на работа, кариера или бизнес, който ти приляга като призвание, и е в съзвучие с твоята същност. Да развиеш личния си бранд, и да се радваш на удовлетворена и щастлива кариера. Правим това стратегически чрез силата на методика „Твой Ред“.

КАКВО Е БЛОГ? И ЗАЩО ТВОЯТА КАРИЕРА И ЛИЧЕН БРАНД СЕ НУЖДАЯТ ОТ НЕГО?

Независимо дали вече работиш това, което обичаш или тепърва започваш, блога е вид уебсайт, който ти служи като авторски дневник за твоето професионално представяне. Дава ти възможност да разкажеш за теб и работата си, да споделяш осъзнавания, своя опит, постижения и експертиза. Помага ти да ускориш процеса на промяна, да обогатиш информираността на бранда си и съхраниш знанието. Помага ти да се позиционираш като авторитет в твоята област и индустрия. Когато пишеш редовно и споделяш качествено съдържание в блога си привличаш нови последователи, потенциални работодатели, клиенти и партньори. Изграждаш доверие помежду ви, подобряваш класирането в търсачките, отличаваш се от конкуренцията като показваш индивидуалност и стил.

СЪЗДАВАШ ИДЕНТИЧНОСТ, ИЗГРАЖДАШ КУЛТУРА, СВЪРЗВАШ СЕ, ВОДИШ И ИЗРАСТВАШ!

Как да започнеш блог, за да развиеш кариерата си и личния си бранд?

Преди да стартирам блог много се притеснявах, защото си мислех, че не знам за какво да пиша, съмнявах се, че някой ще прочете написаното и често си казвах „на кой му пука“. Сега вече знам, че това не е правилния въпрос, който да зададеш на себе си!

Може и ти като мен да си леко смутена в началото, но не е задължително. Имай предвид, че в един момент писането става навик, идеите са вдъхновени от историите, които си преживяла или тези на твоите близки, приятели, колеги, а в последствие и от твоите клиенти. Така че няма от какво да се притесняваш.

Ето няколко стъпки, които използвах аз в началото:

  • Изясних си моя принос и представяне, и това на кого искам да помогна. С това започва всичко – да знаеш коя аудитория искаш да привлечеш, и на чии проблеми искаш да дадеш решение, и как.
  • Закупих си домейн и хостинг – избрах умишлено името си, защото аз съм бранда, и да отразява мен самата. Намерих достъпен хостинг доставчик, за да съм сигурна, че моя блог и сайт работят безпроблемно;
  • Създадох си в началото импровизиран календар, който в последствие надградих. Това ми гарантира, че ще пускам редовно съдържание в социалните мрежи;
  • Старая се да пиша качествено съдържание, което вълнува и е полезно за клиентите ми и потенциални такива. Разбира се количеството е важно, но то идва с времето, генерирането на идеи за съдържание и редовното писане. Аз лично се стремя към качество на публикациите повече, и се радвам, че обратните връзки са в положителна посока;
  • Популяризирам това съдържание във facebook и instagram, а от скоро започнах да развивам и имейл маркетинг.
  • Постоянствам – както обичам да казвам „не става с бодни пръчка, пий вино“. Блогът е един жив организъм и търпи развитие и надграждане точно като мен и теб. Важно е да си ангажирана, да знаеш защо си струва да го правиш, и да ти пука;
  • От скоро започнах съвместно сътрудничество с агенция, която да анализира как работи сайта и блога, да изработва технически рекламите в социалните медии, и да се грижи за поддържането на сайта и неговата оптимизация.
Галя Кустева - консултант по кариерно развитие и реализация

Със сигурност предстоят още стойностни неща, публикации и развитие в тази посока. Аз самата вървя в тази посока и няма как това да не даде отражение и тук.

Хората, които те следват искат да знаят истинската ти история, и как стигна до мястото, където си в момента? С какво си по – различна днес от тази, когото започна?

Твоята кариера и личен бранд са твоя отговорност, и се основава на факта коя си ти. А моята работа е да ти помогна да в избора на кариера, професионална роля, бизнес и да разкажеш твоята история по запомнящ се начин. Защото твоят глас има значение!

Представям ти моята безплатна книга "Осем проявления на професионалната безизходица и как да продължиш напред".

Осем проявления на професионалната безизходица и как да продължиш напред