Как блога помага да изградиш успешна кариера и личния си бранд

Искаш ли да имаш успешна кариера, да изградиш личния си бранд и да увеличиш видимостта си? Тогава започни блог, който да посветиш на твоето кариерно развитие и личен бранд.

Здравей, аз съм Галя Кустева – социален и образователен педагог, сертифициран консултант по кариерно развитие и промяна. Когато си на кръстопът ти помагам да вземеш решение за избор на работа, кариера или бизнес, който ти приляга като призвание, и е в съзвучие с твоята същност. Да развиеш личния си бранд, и да се радваш на удовлетворена и щастлива кариера. Правим това стратегически чрез силата на методика „Твой Ред“.

КАКВО Е БЛОГ? И ЗАЩО ТВОЯТА КАРИЕРА И ЛИЧЕН БРАНД СЕ НУЖДАЯТ ОТ НЕГО?

Независимо дали вече работиш това, което обичаш или тепърва започваш, блога е вид уебсайт, който ти служи като авторски дневник за твоето професионално представяне. Дава ти възможност да разкажеш за теб и работата си, да споделяш осъзнавания, своя опит, постижения и експертиза. Помага ти да ускориш процеса на промяна, да обогатиш информираността на бранда си и съхраниш знанието. Помага ти да се позиционираш като авторитет в твоята област и индустрия. Когато пишеш редовно и споделяш качествено съдържание в блога си привличаш нови последователи, потенциални работодатели, клиенти и партньори. Изграждаш доверие помежду ви, подобряваш класирането в търсачките, отличаваш се от конкуренцията като показваш индивидуалност и стил.

СЪЗДАВАШ ИДЕНТИЧНОСТ, ИЗГРАЖДАШ КУЛТУРА, СВЪРЗВАШ СЕ, ВОДИШ И ИЗРАСТВАШ!

Как да започнеш блог, за да развиеш кариерата си и личния си бранд?

Преди да стартирам блог много се притеснявах, защото си мислех, че не знам за какво да пиша, съмнявах се, че някой ще прочете написаното и често си казвах „на кой му пука“. Сега вече знам, че това не е правилния въпрос, който да зададеш на себе си!

Може и ти като мен да си леко смутена в началото, но не е задължително. Имай предвид, че в един момент писането става навик, идеите са вдъхновени от историите, които си преживяла или тези на твоите близки, приятели, колеги, а в последствие и от твоите клиенти. Така че няма от какво да се притесняваш.

Ето няколко стъпки, които използвах аз в началото:

  • Изясних си моя принос и представяне, и това на кого искам да помогна. С това започва всичко – да знаеш коя аудитория искаш да привлечеш, и на чии проблеми искаш да дадеш решение, и как.
  • Закупих си домейн и хостинг – избрах умишлено името си, защото аз съм бранда, и да отразява мен самата. Намерих достъпен хостинг доставчик, за да съм сигурна, че моя блог и сайт работят безпроблемно;
  • Създадох си в началото импровизиран календар, който в последствие надградих. Това ми гарантира, че ще пускам редовно съдържание в социалните мрежи;
  • Старая се да пиша качествено съдържание, което вълнува и е полезно за клиентите ми и потенциални такива. Разбира се количеството е важно, но то идва с времето, генерирането на идеи за съдържание и редовното писане. Аз лично се стремя към качество на публикациите повече, и се радвам, че обратните връзки са в положителна посока;
  • Популяризирам това съдържание във facebook и instagram, а от скоро започнах да развивам и имейл маркетинг.
  • Постоянствам – както обичам да казвам „не става с бодни пръчка, пий вино“. Блогът е един жив организъм и търпи развитие и надграждане точно като мен и теб. Важно е да си ангажирана, да знаеш защо си струва да го правиш, и да ти пука;
  • От скоро започнах съвместно сътрудничество с агенция, която да анализира как работи сайта и блога, да изработва технически рекламите в социалните медии, и да се грижи за поддържането на сайта и неговата оптимизация.
Галя Кустева - консултант по кариерно развитие и реализация

Със сигурност предстоят още стойностни неща, публикации и развитие в тази посока. Аз самата вървя в тази посока и няма как това да не даде отражение и тук.

Хората, които те следват искат да знаят истинската ти история, и как стигна до мястото, където си в момента? С какво си по – различна днес от тази, когото започна?

Твоята кариера и личен бранд са твоя отговорност, и се основава на факта коя си ти. А моята работа е да ти помогна да в избора на кариера, професионална роля, бизнес и да разкажеш твоята история по запомнящ се начин. Защото твоят глас има значение!

Безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си"

Представям ти моят безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си?".