Копнееш да работиш за себе си? Имаш бизнес идея, или искаш да намериш тази, която ти приляга?

Здравей, аз съм Галя Кустева – социален и образователен педагог, сертифициран консултант по кариерно развитие и промяна. Помагам ти да правиш автентични кариерни избори в унисон с твоята същност, да създадеш от А до Я творчески бизнес проект и да го развиеш. Правим това заедно чрез силата на методика „Твой Ред“.

В практиката си на консултант срещам жени, които по време на майчинството обмислят възможност да работят за себе си. Мотивите за това могат да бъдат различни за всяка. Това обаче, което ги обединява, е нуждата да се чувстват свободни, да разполагат с времето си, и намерението им да допринасят за нещо, за което ги е грижа и имат нужните знания и умения. И ти ли се приобщаваш към тях? Значи сме заедно :-). Като човек, който обича да задвижва процеси не ми отне много време да разбера, че искам да работя за себе си. Последната професионална трансформация си я изстрадах яко! И ако ми позволиш кратко отклонение ще ти разкажа: 

Беше през юли. Късен горещ следобед, свита почти на кълбо в леглото, и с много хаотични мисли в главата си. Вътрешната промяна за ново начало и професионална роля се бе зародила с пълна сила в мен. Имах идея, че искам да стана треньор, да преподавам това, което вече знаех. В ума си превъртах два образа на life coach:

  • тези, които говорят на масата, пишат общи статии за саморазвитие и как да намериш истинското щастие в живота си, без особена конкретика.
  • другият образ беше да си продължа в ролята на независим консултант – лидер в МЛМ индустрията.

Исках да помагам в конкретна област, да създам мой авторски подход, в който съм вложила част от себе си. Представях си как да изглежда сайта, посланията в него. И чрез тях по – лесно да се свържа с жени, които не се примиряват с неудовлетвореността, и искат да открият и следват ритъма на своя жизнен и професионален смисъл като лична мисия и ценност.

Ако обмисляш кариерна промяна с преход към свободна практика или бизнес виж как да си направиш проверка за теб ли е? А защо не и да потърсиш в себе си за такава

Как да валидираш идеята си, и да се задвижиш към осъществяването й?

Погледни себе си отблизо!

  Твоята бизнес идея може да е по – близо до теб, отколкото си мислиш. Спомни си какво си преживяла? Към какво проявяваш истинска страст и те е грижа за нуждите и на другите?  Какво идва естествено като продължение на теб самата? Нещо, което вътрешно те подтиква да им кажеш „не е нужно да бъде така“.

Имай твоето силно ЗАЩО искаш да правиш това? Защо да ти се доверят?

Когато си напаснеш бизнес идеята с твоите лични ценности и способности, дефинираш приноса си и знаеш какъв проблем решаваш привличаш първите си клиенти/партньори. Да знаеш какво цениш е неразделна част от твоята бизнес идея, защото тя е отражение на това коя си всъщност, и създава начина, по който се изяваваш в бизнеса, как взаимодействаш с твоите клиенти/партньори, и как ги задържаш.

Имай инструмент, с който да създадеш правилният бизнес модел! 

Бизнес идеята, която приляга на личността и ценностният профил, е и тази, която ти носи и достойно възнаграждение. Иначе е само хоби! Именно тук се крие разковничето! Веднъж е от значение да имаш силна вяра, в това, което правиш и стойността, която даваш, и след това – стратегически поглед върху създаването му – как твоята идея да се превърне в печеливш бизнес. 

На практика бизнес моделът за твоя проект представлява карта, логическа концепция за това как създаваш, доставяш и задържаш стойността. Помага ти да откриеш, планираш и управляваш предизвикателствата. Вярвам, че правилният бизнес модел и стратегия могат да ти помогнат да осъществиш твоето намерение и цел. Ако искаш най – сетне да задействаш процеса по създаване, или вече си в началото, и искаш да знаеш дали не пропускаш нещо важно мога да ти помогна да …

  • …оцениш твоята идея в дълбочина;
  • …да сглобиш всички важни детайли, и да я видиш в завършен вид

Повечето хора в началото нямат ясна представа как да структурират идеята си, но имат намерение и цел. И ако започването е най – трудната част, не си сама! Бях на твоето място, и съм готова да ти дам знания и инструменти, с които да постигнеш целта си.

Безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си"

Представям ти моят безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си?".