8 грешки при поставянето на цели

Осем често срещани грешки при поставянето на цели

Да си кажем истината! В последният месец от годината и часове след новогодишната нощ хората заговарят за поставяне на цели, и някои напредват много бързо – с огромни крачки. След това се случва нещо и част от тези хора се отклоняват от пътя или се оказват с излъгани надежди. Не всеки път, но често, така че повечето могат да посочат конкретен неуспех и провал.

Чувството на неудовлетвореност в най-голяма степен идва от факта, че много се говори, а малко се знае. И хората продължават да поставят цели по стари отъпкани пътеки или само защото едно нещо е популярно. Само че това не означава, че ще доведе до резултат. Статистиките показват, че шест месеца след новогодишните обещания само 10% от хората постигат напредък от взетите решения. Защо се получава така? 

Намерението ми с тази статия е да споделя с теб грешките, които допускаме и да се научиш как да ги разпознаваш, за да не ги допускаш.

Когато и да седнеш да поставиш цели за 2023 година имай предвид следното:

Поставената цел не е ориентирана към действие. Намерението зад целите, които поставяш се отнасят до това, което ще направиш. И за да формулираш целта е важно да си изясниш действията, които ще направиш. Как?

Пренебрегваш други области, които ти носят радост. Ако вече си ги поставила направи си проверка, ако ти предстои имай го като ориентир: да предположим, че си обещала на себе си да увеличиш продажбите си с 10-15% за годината, да четеш по една книга за лидерство или самопомощ всеки месец. Чудесно – при това постижимо и амбициозно. Къде обаче тук е потенциалния проблем? Целите са с фокус само и единствено върху твоята кариера/бизнес. И си пропуснала да обърнеш внимание и на другите важни сфери от живота си. И така се руши баланса и после страдаме, прегаряме и се вкарваме в омагьосан кръг самички.

Наясно съм, че балансът като щастието е различно за всеки, затова ти реши кои са приоритетните области през тази година.

Подценяваш си времето, което си задаваш. Казвам ти го от личен опит, защото ако и ти също като мен преди си нетърпелива да видиш крайния резултат е много вероятно да не успееш да прецениш времето за изпълнение. А това определено може да те обезкуражи по пътя, особено когато си поставиш и други подцели. Това може да те накара да се откажеш. Другия капан е обратното пък на това – да отлагаш, защото си казваш имам време. Използвай ефективни стратегии за планиране, съобразени с твоя стил и начин на живот.

Не се разграничаваш лесно от провала и неуспеха. Колкото и упорито и с постоянство да действаме, от време на време не успяваме да постигнем абсолютно всичко набелязано. Знам, че е така и не е забавно. В провала и неуспеха има много уроци, които водят до трансформация, и ако имаш смелостта да погледнеш защо се получава така може да откриеш, че напр.: не си спазваш обещанията, които си си дала и тук се иска работа върху идентичността и характера.

Поставяш си „цели на някой други хора“. Това е много често срещана грешка, и ми прави впечатление, че я допускаме неосъзнато, когато не сме си изяснили собствения си път и не сме си отговорили на въпроса „ами сега накъде“. И в такива моменти е много лесно да попаднеш в капан. Близките ни хора, приятели и познати в стремежа си да ти помогнат могат лесно да повлияят в този момент. Като смятат, че знаят кое е най-доброто за теб, или биха искали да направиш определени неща. Твоите цели трябва (умесна е думата в случая) да бъдат ТВОИ СОБСТВЕНИ – не на някой други. Важно е да правиш неща, които за теб са смислени и важни – не за другите.

Не си оценяваш положително напредъка. Точно защото някой цели отнемат повече време, за да бъдат доведени до край може да почувстваш, че не напредваш бързо. Равносметката и благодарността по пътя са важни. Постигаш малки подцели – празнуваш успеха и анализираш кое е следващото за да продължиш напред.

Винаги имай едно наум и за непредвидимите неща в живота, които се случват, и които променят приоритети. Не е задължително, но се случва – хора сме. Може да се наложи в такива моменти да забавиш темпото, да си дадеш допълнително време или да ги актуализираш тези цели.

Поставяш си целта със знак „-„…което автоматично води след себе си отрицателен емоционален заряд. Мисли за целта си от позицията на „какво ми е важно“ – това повлиява и емоциите и чувствата, и какво е вътрешното ти усещане по пътя. Ето пример: има хора, които искат да отслабват. Сама по себе си формулировката на целта: „искам да отслабна с 5-10 кг носи отрицателен заряд, защото е с фокус към нещо, което не искаш, нещо, което не можеш да приемеш в себе си – килограмите си.

Поставяш си твърде много цели…правиш един дълъг списък и накрая осъзнаваш, че времето и енергията не са ти достатъчни. Затова ако и при теб не работят дългите списъци фокусирай се върху качеството, а не количеството цели. Все пак сме човешки същества, а не роботи, и успехът сподед мен за постигане на целите се основава на фокусирането само върху няколко (не повече от три) неща наведнъж. И едната ти цел винаги нека да бъде с фокус върху твоята енергия и как да генерираш такава. 

Дали най-доброто тепърва предстои? Мисля си, че ДА! И за целта това, с което искам да завърша статията е: Прави своите избори от любов към себе си. Когато хора като теб, които имат амбицията да реализират потенциала си се радват на по-хармонични взаимоотношения, по-смислена работа/кариера, децата ни растат оглеждайки се в положителен пример и притежаваме енергията, която подхранва мечтите ни.

Ако виждаш в мое лице подкрепата и човека, който може да ти помогне в избора на нова посока или да развиеш настоящ проект, с радост ще изслушам и твоята история. 

Безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си"

Представям ти моят безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си?".