6 предимства при разширяване зоната на комфорт

6 предимства за личността, когато разширяваш зоната си на комфорт

Много пъти в живота си съм взимала решения, които са разширявали обхвата на познатото ми и сигурно ежедневие, но ще разкажа накратко само два за пример. Първият път беше, когато направих избор да сменя местоположението си, и заживях сама на непознато за мен място. Така де, последвах любовта и порива на сърцето си заради моя любим. Поради обстоятелства свързани с работата тогава и на двама ни няколко месеца се наложи да бъдем отделени. Работата ми беше в напълно непозната за мен област, наложи се за много кратко време да усвоя нова материя, без право на грешка, защото дори най-малката такава води до проблем по поточните линии в производствения процес. Изобщо не ми беше лесно – без близки и значими хора до мен, без любимия и приятелски кръг, с които да изпиеш по узо и да споделиш тревога и радост.

Вдъхновена и ентусиазирана се впуснах в следващото предизвикателство – откриването на детски парти клуб „Дядовата ръкавичка“ във време, в което ми се случи да изживея най-голямата си радост в живота – да стана майка. Преди 14 години ако бях с днешните знания и опит как да поддържам баланса, понесла няколко дини под мишница (също както и днес) със сигурност щях да си спестя прегарянето. След няколко неуспешни опита да запазя бизнеса си, в който вложението не беше никак малко, взех нелекото решение да приключа с тази дейност. 

Разказвам ти всичко това, защото благодарение на моите лични преживявания и опитност разбрах, че един от вредителите, който може да допуснеш в живота си въпреки трудностите и неуспехите, е да застинеш години наред на място където ти е удобно НЕ води до развитие. Резултатът от това, е че започваш да се съмняваш в стойността си на пазара, а това е удар по твоята самооценката и личност. Научих, че никоя работа не е сигурна и в това нестабилно време е важно да се довериш на твоя дух, таланти и дарби, и способността си да допринасяш на ниво за нещо, което има истинско значение за теб в живота. И да постигаш!

Галя Кустева - кариерен консултант

Ето какви предимства открих за себе си, когато човек е склонен да излиза от познатите и отъпкани пътеки:

  • Това ти дава сила, защото признаваш пред себе си, че си способна да се справяш. Освобождаваш се от ненужния натиск и мисленето, че за да си значима трябва да си перфектна в изпълнението на всяка роля – не го очакваш от себе си и не копнееш за него. Започваш да поемаш риск там, където преди си избягвала да го правиш. Чувам сега как ми казваш, че с риска идва шанса за провал, но не забравяй, че с него идва и шанса да постигаш.
  • Чрез историите, които разказваш вдъхновяваш другите. Това, което правиш се забелязва независимо дали го осъзнаваш или не. Хората те наблюдават и това им дава вдъхновяващ ролеви модел за растеж и промяна. И съм убедена, че това не важи само за работата, но и за лични преживявания.

Всички ние имаме учител или някой в живота си, който несъзнателно те е вдъхновил и мотивирал да последваш себе си, и да отваряш нови врати пред теб. Вярата в теб самата ти позволява да бъдеш такъв човек за някого!

  • Няма да съжаляваш накрая за неща, на които си могла да дадеш шанс и най-доброто от себе си, защото това, което е в сърцето то е и по силите ти! Заглушаването на вдъхновението води до чувство за неосъщественост, а това несъзнателно се предава и на поколението след теб. И сега ако усещаш вътрешен импулс, улови момента и смело действай, защото съжалението идва, когато се чудиш „ами ако….“. Не се чуди, а направи първата крачка.
  • Ще живееш по твоите правила, защото комфортът често се определя от правенето на това, което всички останали правят. Опознавайки нови области за бъдеща реализация например си даваш шанс да опознаеш себе си, да надграждаш и придобиваш нови умения, освобождаваш се от излишните убеждения, които си имала за себе си. Чувстваш се свободна да оформиш кариерата и живота си така, както наистина искаш.
  • Усещаш, че имаш контрол над нещата – работейки това, което обичаш, работиш и сбъдваш според собствените си усилия и темпо. Чувството за личен контрол е не само от значение за твоето благосъстояние, но изследванията показват, че намалява стреса и повишава удовлетворението от работата.
  • Чувстваш се по-добре в кожата си. Надграждаш личността си и откриваш неподозирани неща в характера си, вълнуваш се, откриваш смисъла и щастието да твориш!

Наградата и научените уроци без съмнение ще си струват, когато позволиш на себе си да разширяваш комфортната зона!

Благодаря ти за доверието!

За мен е удоволствие да те вдъхновя, и ако намираш тази статия за мотивираща сподели я с другарче.

Безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си"

Представям ти моят безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си?".