Значението на личният бранд в кариерното развитие

Здравей! Аз съм Галя и вярвам, че и ти имаш правото и потенциала да следваш ритъма на своя жизнен и професионален смисъл като лична мисия и ценност, което поражда и отговорността да си го позволиш. Аз подкрепям хора като теб, насочени към растеж, и знам, че имаш да кажеш нещо важно. 

Галя Кустева - консултант по кариерно развитие и реализация

В пространстовото се говори и чува все повече за значението на личният бранд в кариерното развитие и през последните четири години това е тема, която ме интересува много силно.

На мен лично ми се наложи да се вгледам в личния си имидж, когато избрах и направих стъпка в самостоятелната си практика като консултант по кариерно развитие, а преди това и като независим консултант и лидер на екипи в индустрията на МЛМ и директните продажби.

Въпреки вярата в себе си, знанията и уменията (освен моментите, в които синдромът на самозванеца напомня за себе си) осъзнах, че когато се позиционираш в онлайн пространството или пред бъдещ работодател сме и маркетолози (изкуството да се саморекламираш). Налага ни се да бъдем такива, без да сме учили специално за това. Преминах през различни обучения и знанията от учебни академични дисциплини, които обогатяват моята работа и процес на подпомагане доведоха до задълбочаване по темата за личният бранд.

Какво е личен бранд?

„Изкуството да бъдеш разпознат, оценен и да се ползваш с доверие“.

Джон Янч

Това е комбинация от личността ти на първо място и знания, умения и нагласи в областта на развитие, която си избрала за себе си. Това в крайна сметка ти позволява да се откроиш. И сега може би се чудиш дали имам предвид личен или професионален бранд?

Знаеш ли, според мен двете са неразделни. Личният бранд представя коя си ти всъщност, и с какво допринасяш като професионалист, без значение дали имаш работодател или работиш за себе си и развиваш нещо свое.

Питър Дракър задава 5 основни въпроса ( ♥ много съм щастлива, че наскоро открих ценни записки от времето, когато ходех в националната библиотека и четях от неговите трудове). Първият е:

  • Каква е твоята мисия, дело, призванието? Защото, когато ясно си дефинирала призванието си (мисията си), ти си даваш цел – а това от своя страна внася повече яснота във всички последващи действия, които предприемаш и избори, които правиш. Когато си наясно със себе си, и си формулираш личната мисия (нещо, което се подценява от повечето хора), помни от мен, че това ти дава фокус, води те в нова посока, променя поведението ти и в резултат на това променя и начина, по който те възприемат другите.

Останалите 4 въпроса са: „Кой е клиентът?“ А аз ще допълня още работодател или партньор, на който искаш да си полезна?; „Кае счита за стойностно твоя партньор, клиент, работодател?“; „Какви са желаните от теб резултати?“; „Какъв е планът ти за реализация на твоята конкретна идея?“

Наглед проста концепция, нали? И е удивително на колко много от нас им е трудно да изразят с конкретни думи, това, което правят  пред себе си и след това пред другите.

Ако си задаваш въпроса "за мен ли е, и защо ми е важно да развивам личен бранд"?

…отговарям ти категорично ДА.Отнася се до всички нас, без значение – предприемач ли си, наскоро завършваш академичното си образование и ти предстои да се реализираш, или вече имаш години опит зад гърба си. Всички излъчваме нещо, с което другите хора те асоциират.

С ясен план за твоето развитие, представяне и автентична комуникация с партньори в бизнес проекта ти, клиент или работодател; ангажираността и последователните действия ти позволяват да увеличиш своята видимост и в крайна сметка да се позиционираш като специалист, експерт в твоята област.

Ще завърша тази статия като ти припомня посланието на активността: „Ти се приближаваш, а не другите до теб, ти си активна и действаш в посока на твоите цели и мечти, ти обичаш и правиш своя избор“!

Ако тази статия ти харесва, и виждаш в нея стойност, сподели я с твои приятели. 

Ако ме разпознаваш като човек, който може да ти помогне в посока на твоята бъдеща реализация – кликни върху бутона за разговор с мен.

Безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си"

Представям ти моят безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си?".