граници

Как негативните убеждения повлияват трудовата кариера

„Човек е това, в което вярва“

Антон Чехов

Когато за пръв път прочетох този цитат мигновено се запитах: Какво общо има между това, в какво вярвам и това какъв човек съм? Първото, което ми дойде на ум: „липсват ти първите седем“, „липсва ти възпитанието вкъщи“. Сигурно и ти си чувала тези изрази, когато някой не одобрява постъпка и поведение, и не е далеко от акъла ми се струва човек да се досети, че възпитанието е низ от принципи и вярвания, които са имали нашите предци, имат нашите родители, а сега и ние като такива. Различно е само времето, в което живеем и се трудим, а това само по себе си никак не е малко и за подценяване, нали? Как мислиш? Тези принципи са формирали мирогледа и философията за живота, които се предават на поколенията. Така че, силата на убежденията е голяма работа, и хич да не е, изиграват съществена роля в начина, по който подхождаме към фундаменталните основи на живота – Възпитанието, Образованието, Здравето, Професионалната ни и лична трудова кариера, (припомням, че отдавна мина времето, когато двете се разграничаваха една от друга) допълни ме, ако се сещаш за друго.

Случва се така, че възпитаното и възприето от родителите статукво, а също и от опита, който сме преживели, понякога негативен, ограничава Божествената (творческа) енергия, която тече през теб и мен, и се оказва, че колкото по-големи са съмненията и блокажите ти, толкова по-погрешни и дълбоко вкоренени могат да бъдат и убежденията. За да започнеш промяната, от която се нуждаеш, и усещаш с физическото си тяло и душата си, е важно да си изясниш на кой етап от твоето пътуване си блокирала. Това ще хвърли и яснота по въпроса как да продължиш напред, когато усещаш застой по един или друг начин от професионалното и личното развитие. Нямам предвид да седнеш в поза за медитация, и де има една поговорка „бодни пръчка, пий вино“ мигновено да решиш в какво да вярваш. Не, нещата изобщо не стоят толкова лесно, и човек трябва да си се потруди! И ето тук е сблъсъка със Свободната ти воля, защото изниква въпроса, ти от кой отбор искаш да Бъдеш? От този на хората дето мислят непрекъснато за липсата и недостига и как нещо не може да стане, защото…., или от този на изобилно мислещите? Е, да да, знам, няма никъде лесно! Да хабиш енергия и за едното и за другото обаче, все си е ресурс, съгласна ли си?

Нека преди да ти дам няколко идеи как да си създадеш нагласа към изобилие и богатство (възприемай го във пълните му измерения, не само финансови), да споделя с теб за:

Трите вида ограничаващи вярвания

Как възприемаш света? Питам те, защото това е едно от определящите неща към подхода ти, мисленето ти, и това как изживяваш работния процес. Ако си жена, която обмисля идея да създаде собствен бизнес проект например, но отлагаш, защото може би смяташ, че пазара в моменти на криза е много свит, икономическата обстановка сега не позволява да се захванеш с бизнес, пък и кой ще се интересува от това дето ти е страст? Имай си едно на ум, че тези убеждения невинаги отговарят на истината, или пък отговарят, но частично. А и така си ограничаваш мечтите и мотивацията за действие.

Другото убеждение, което те поставя в клетка е това какво мислиш по отношение на другите хора (колеги, мениджъра ти, работодателя, че и в семейството) и предполагаш ли вместо тях?

Помисли! Случвало ли ти се е да си кажеш: „той/тя е много зает/а, та сега и аз да го/я занимавам с моите нужди и/или казус. Хайде утре!?“  И така минава и утре, и други ден, и …….

И това, което най-силно ограничава действието и мисълта е каква оценка даваш на себе си и как се самоопределяш! Какво си казваш по отношение на „справянето“ с трудните ситуации в ежедневието, които са неизменна част от живота ни? Хайде да предположим хипотетично, че твоя работодател ти казва с рязък тон, че иска да те види в кабинета си още с идването сутрин. Какво ще е първото нещо, което си мислиш? Как би оценила грубия тон? а) като категорична или възможна заплаха; б) или отричаш, че има такава. Склонна ли си да обвиниш себе си?  Ситуацията разбира се, може да бъде различна от тази, но като цяло мислите вървят в този контекст:

Вместо да си кажеш „не съм достатъчно добра за тази позиция, липсва ми опит“ можеш да замениш с „любопитна съм и имам голямо желание да уча, и мога да предложа други силни качества и меки умения“. Та така, в този ред можеш да заменяш и други негативни мисли и убеждения, иначе рискуваш сериозно да те завладеят. Насърчавам те да развиеш твоята самоувереност и самооценка, защото във време на стрес е много успокояващо да знаеш, че имаш уменията и възможностите, които ще ти помогнат да извлечеш най – доброто от трудните ситуации. Умението да се справяш не е фиксирано на едно място: развива се и се учи през целия живот.

Как да си създадеш правилна нагласа към богатство и изобилно мислене:

Много е важно да се освободиш от мисленето, че от теб нищо не зависи в работата и живота ти. Напротив, има неща, които зависят от теб, и е крайно време да погледнеш на себе си като на човек, който решава проблеми, и има какво да даде на света.  Сега времето „ни подтиква да задаваме въпроси, да поставяме под съмнение старите допускания, да търсим уникални отговори на старите, закостенели проблеми на света. Предизвиква ни да се вгледаме в човешките нужди, бедност, неразбирателство, болка, невежество и страх“ (Супер работа, супер кариера, 2011; С. Кови, Д. Колосимо). Знам, че ако продължиш да упорстваш, ще откриеш начин и решение. Ако си правила няколко опита досега и усещаш, че само се въртиш в омагьосан кръг съм насреща да помагам, ако обмисляш да се преориентираш в кариерен план,  да създадеш собствен бизнес проект и да го (до)развиеш.  Можеш да ми пишеш. Нека обаче се върна на това, което ти обещах…. за идеите какво да направиш:

  • Създай си ритуал сутрин и /или вечер да благодариш – за това, което вече имаш, за това, което си постигнала
  • Радвай се хората около теб, на слънцето, тревичките, пчеличките. Оф знам, че е тривиално, обаче е истина, че Природата е била, е, и ще бъде част от устойчивото ни развитие.
  • Доверявай се повече на интуицията и слушай усещанията си. В крайна сметка нали сама можеш да решаваш кое би искала да приемаш за истина, и в какво да вярваш
  • Гледай с оптимизъм и по-ведро на нещата
  • Възприемай предизвикателствата като възможности, защото така ще разшириш перспективите си за развитие.

Добави нещо и от себе си. Кое твое любимо занимание ще вземеш решение да практикуваш по час на ден, не повече като за начало. Хайде! Твой ред е да зададеш нова положителна промяна или да доразвиеш започнатото.  Твой ред е да откриеш работата,  бизнеса или професията, която ще ти носи истинско удоволствие. Твой ред е дадеш  уникален принос на света, защото той има нужда от теб. И за целта нали се разбрахме (усмивка), съзнателно се стремим в теб и мен да доминира мисленето на изобилието. Няма причина да позволяваш ограничаващите убеждения да те дърпат назад.

Кураж по пътя. Вярвам в силата ти, и ти имай вяра в себе си! Галя 

 

Галя Кустева - кариерен консултант

Галя Кустева е социален педагог и сертифициран консултант по кариерно развитие и промяна. Работи с дами, които не се чувстват удовлетворени от работата ипрофесията си, и преживяват застой в кариерата си. Помага им да постигнат удовлетворение, и да усещат смисъла от настоящата си работа като направят подобрения, или пълна кариерна промяна като се преориентират в друга област и професионална роля.

Безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си"

Представям ти моят безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си?".