Разликата между промяна и преход, и неговите етапи в кариерата

Галя Кустева - консултант по кариерно развитие и реализация

Здравей! Благодаря ти, че четеш поредната статия в блога ни. Това е истинско признание за мен и творчеството ми. Чувствам се удовлетворена, когато те съпровождам по пътя на промяната, и ти помагам да се ориентираш в неизвестното; 

…да преминаваш успешно през кариерните преходи, които се случват кога по наша воля и осъзнаване, кога не.  Да формираш умения за управление на кариерата, включително и това да рекламираш твоите умения и бизнес проект.

 Правим това стратегически чрез силата на методика „Твой Ред“.

Независимо дали я избираш осъзнато, или е наложена отвън, промяната е единственото сигурно нещо, което се случва. Всеки иска час по-скоро да види външен резултат като си представя нещо голямо, но малко хора обръщат внимание на прехода, където се случва осмислянето на промяната и скрития напредък.

Промяната не се случва веднъж в живота. Белязана е от житейските преходи1 през които преминаваме – за някои по-рано, за други малко по-късно, но всички! 

И има съпротива! …не знаем как?, …накъде?, …защо? И губим посока и цел. Чувстваме се объркани! И това е нещо нормално!

Каква е разликата между промяна и преход?

Промяната е вече видимото както за теб, така и за другите. Външната проява, и това може да бъде: нова стратегия за твоя бизнес, …нова кариера или работно място; …нов продукт/услуга в твоето портфолио. И погледнато отвън изглежда, че промяната се случва бързо.

Но преди видимата част е прехода – вътрешния психологически; …емоционален; …невидим процес, през който преминаваш и ти, и всеки друг поел по пътя на промяната. Свързан е с това да пуснеш старото (поведение, мисли, нагласи), и да приемеш новото, което искаш да случиш.

Етапите на кариерния преход

Преди да ти разкажа за етапите искам да уточня, че ние сме цялостни личности, и да отделяме личното от професионалното и обратно е невъзможно. Промени се случват във всички сфери от нашата кариера, и се повлияват взаимно. Етапите, за които ще ти разкажа са взаимствани от международния автор и консултант Уилям Бриджис с допълнителни разяснения от мен и опита ми.

Ето ги и тях:

Първият етап на прехода е краят! Колкото и парадоксално да звучи това е факт. Свързан е с осъзнаването, че не се чувстваш добре от случващото се, и можеш да го назовеш с прости думи:

…“липсва ми мотивация да работя, …да довършвам започнатото докрай или го отлагам“; …“това, което се случва не е това, което искам“; …“не се издържа вече! Знам, че трябва да променя нещо, но какво?“

В този етап вече може да определиш какво не работи в твоя полза и е приключило! И е време да го пуснеш, защото ти тежи.

Неотралната зона е вторият етап, където се изправяш срещу проблема.  Тук се случва съзряването от просто амбицията за постигане към смисъла. Чувството е празнота …пълен хаос, и се усеща като че ли си разкрачена между старото и новото. На моменти картината ту се губи, ту виждаш светли отблясъци от нея. Защото старото вече го няма, а новото все още не е изяснено, и не функционира нормално. Този период е най-продължителен – шест, девет, дванадесет месеца …че и повече (за всеки различно).

Важно е в този етап да определиш кое причинява застоя и да решиш каква промяна да направиш, …от какво естество и в какъв мащаб. Имаш нужда от визия и да определиш представата за себе си:

…Каква да бъда?, …

каква да е посоката, в която да продължа?,…измежду кои от всички възможни варианта да избера?

готова ли съм да платя цената? …да приема някои истини за себе си, и да се смиря?

Това е сърцевината на процеса на преход, и за да може да си отговориш и възприемеш новата информация за себе си трябва да освободиш място,  и да си дадеш нужното време.

Ново начало е преходът от Какво и Защо към Как, и е свързан с подготовката …стратегията как да подходиш от тук нататък, за да постигнеш целта си. Това е практическия етап, където:

…придобиваш нови знания по формален или неформален път; … формираш нови умения и доразвиваш други; 

…задаваш си и въпроси, като например: Кой може да ме води и направлява?

…с какво още трябва да се разделя по пътя? и др.

Налага да събереш всичките си ресурси, и внимателно да планираш пътя си. Заедно с това се освобождава енергия, която е израз на новото разбиране и ценности, и нямаш търпение да случваш нещата. Доволна си от себе си!

Това, което е важно да помниш, че почти сигурно е да изпитваш съмнение, и честно казано незнам дали понятия като непоклатима, желязна …бетонна увереност съществува. Да имаш я, но не е такава, каквато ти я представят (особено в моменти, когато все още се налага да правиш всичко сама). Разликата е в това, че тези моменти са мнооого по-кратки. Знаеш, че може да се срещнеш отново със застой и как бързо да обърнеш фокуса към положителното.

Ето че стигнах до края …на статията, и съм ти признателна, че и ти така. Може би тук е момента да те поканя на тренинг „Кариерна посока“, който предстои на 13 януари в гр. Гоце Делчев. Да, планирам да бъде осъществен и онлайн 🙂 

Пожелавам ти весели празници изпълнени с хармония и радост и не забравяй:

Никога не се разделяй с мечтите си, и вярвай в мъдростта на пътя си!

Ако искаш да ти помогна в създаването на визия и изграждането на стратегия съм насреща. Само попълни формата за заявка.

Безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си"

Представям ти моят безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си?".