Справяне с тормоза на работното място

Справяне с тормоза на работното място

Тормозът на работното място е тревожна практика и често срещан проблем на работното място. В повечето случай е целенасочен процес, който приема различни форми. Ето някои от тях:

  • вербално насилие, в което внимателно се използват думи, с цел човека, който е обект на насилие да се злепостави;
  • обидно отношение, което се изразява в сплашвания, унижение и директни заплахи;
  • груба намеса в работата и саботаж, което пречи на работния процес да протича леко, и задълженията да бъдат свършени продуктивно.

Как да разпознаеш тормоза?

Хората, които имат негативно поведение, дааа спокойно може да си ги наречем насилници, често отвън изглеждат уверени, напористи и способни, но вътрешно тези хора са много нестабилни, несигурни и се чувстват застрашени. Те са силно амбицирани, мотивирани и притежават високи нива на социална компетентност – имат умения да общуват и изграждат ефективни взаимодействия. Тези умения разбира се са много ефективни, когато човек е с добри намерения и благодарение на тях гради мостове, а не сее конфликти. Често пъти си служат с:

  • ругатни и използват обидни епитети;
  • правят опити да те унижат публично и успяват;
  • обиждат неоснователно и критикуват постоянно и прекалено;
  • служат си със злобни коментари по твой адрес, когато не си им в компанията;
  • настройват колектива срещу теб;
  • задържат важна информация и след това го отчитат като твой пропуск и те наказват;
  • задават невъзможни срокове за изпълнение

През това време психичното и физическо здраве на опънати до краен предел. 

Какво би могла да направиш?

Ако си обект на тормоз, може да използваш няколко стратегии, за да се справиш с тази ситуация:

Първо е важно да признаеш пред себе си, че си обект на системен тормоз, и човекът насилник е източникът на проблема, и вината не е в теб. Казвам това от личен опит, защото сме склонни да търсим вината в себе си, а това подкопава самочувствието ни. А така даваш възможност за още повече и по-силни удари в гърба. Назови поведението с истинското му име пред твоя ръководител, а ако компанията е голяма може да потърсиш подкрепата на колега от отдел човешки ресурси. Да! Възможно е да има хора, които да се опитат да прикрият и омаловажат проблема, или да заемат неутрална позиция, но други ще се справят с него, и ще се отнесат с уважение, а това би могло да разреши ситуацията.

Вземи си почивка, за да възстановиш и съхраниш емоционално себе си от вредни последици. През това време може да направиш няколко неща, за да се подготвиш за завръщането си на работа:

⇒ говори със семейството си и близка приятелка, на която имаш доверие, за да изкажеш негативната емоция от теб. Улеква ти само от мисълта, че има кой да те изслуша. Но потърси помощ и от специалист, за да повишиш самооценката и стойността си, защото в тези случаи често губим себе си. В групите за взаимопомощ във фейсбук не е най-добрия формат. Там получаваш само съчувствие, а понякога и неоснователна критика. Сега повече от всякога имаш нужда от разбиране и подкрепа.

осигури си достатъчно сън, физически упражнения и дихателни практики, защото помагат да намалиш нивата на оксидативен стрес в организма. Упражненията ще ти помогнат благоприятно и за повишаване на самочувствието ти, и ще подобрят чувството за собствена стойност;

пак казвач, че е много вероятно в тези моменти самооценката ти да бъде занижена. Може да повишиш увереността си като си поставиш малки лични цели, които са свързани само с теб. Хобито в такива моменти на криза върши чудесна работа.

опиши ситуацията – какво, къде, кога се е случило, и как си се почувствала. Това само ще предостави факти и доказателства, и ще ти помогне да видиш, че нямаш вина и от какво да се притесняваш.

свържи се с други колеги, обект на същия тормоз (ако има такива). В крайна сметка групова жалба е по-трудно да бъде отхвърлена;

⇒ …и ако всичко това не проработи и останеш неразбрана, потърси консултация с адвокат по трудово-правни взаимоотношения, и потърси възможности за преориентиране в друга компания или сфера на дейност.

Обяви кой злоупотребява с положението си! Знам, че това може да бъде плашещо и трудно, защото се страхуваш, че ще останеш неразбрана и все ще се намери някой да омаловажи ситуацията, и да ти заговори за компромис. Недей! Този път си довърши нещата до край, защото това ще продължи да ти тежи, и ще ти се наложи само да преглъщаш горчиво. Докога ще успееш обаче, и как това ще се отрази на професионалния и личен живот?

Не забравяй в крайна сметка, че имаш възможност да смениш работата/кариерата, ако в компанията не ти осигурят здравословна и безопасна среда.

Галя Кустева кариерен консултант

Заедно с теб съм по пътя, и ти пожелавам кураж и смелост, и помни, че и това ще мине. Имам вяра в твоята вътрешна сила! Довери й се и ти! 

Оставам на разположение, в случай че искаш да споделиш с мен твоя проблем, и заедно да потърсим решение за неговото справяне. С любов и подкрепа, Галя 

Безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си"

Представям ти моят безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си?".