Да си мотивиран НЕ Е лесно

…преживяла съм това лично, и усещането е…

…сякаш гониш нечии чужди цели но не и твоите. Чувстваш се угнетена, изнервена, че дори и на моменти изгубена. Сутрин трудно ставаш от леглото, защото нямаш мотивация и нищо не е в състояние да те помръдне. А израза „вземи се стегни“ направо ме влудява.

И с право! Защото точно сега имаш нужда от разбиране, да бъдеш подкрепена,  изслушана, и  твоите нужди и потребности да бъдат зачетени.

КАКВО Е МОТИВАЦИЯТА?

Мотивацията е онова усещане, което ни побутва и насърчава да започнем и приключим нещо, което сме си поставили като цел. С други думи да проявим дадено поведение. Ето някои от симптомите на апатията:

  • Бързо се изнервяш и се чувстваш напрегнат/а;
  • Често се случва да обсъждаш нещо по негативен начин;
  • Открито изразяваш съмненията си за полезността на това, с което се занимаваш в момента, и ти е трудно да видиш смисъла от него;
  • Критикуваш себе си, компанията, колегите;
  • Разсейваш се;
  • Отхвърляш по – малко задачи отколкото преди, защото губиш концентрация.

 Едно нещо искам да запомниш!  Това, че не си мотивирана да извършваш текущите планирани задачи, изобщо не означава, че си мързелива, безотговорна, че не те „боде“ достатъчно, или защото има кой (понеже и това съм чувала!).  Това може да означава, че е крайно време да се оттеглиш, и да погледнеш на всичко случващото се от друг ъгъл,  да преосмислиш и изясниш причините довели до тази ситуация на неудовлетвореност.

Попитай се:

  • Знам ли какво мотивира моя ентусиазъм?
  • Кои обстоятелства и срещи оказват негативно влияние върху усещането ми за мотивираност?
КАКВО СЕ СЛУЧВА С НАС, КОГАТО ЗАГУБИМ МОТИВАЦИЯ?

Мотивацията е причината, която ни насърчава да действаме по определен начин.  Съкращението от работа, проблеми с колегите в службата, недобра комуникация или разминаване на ценностно ниво ( много могат да бъдат причините)  са предпоставка, за да загубиш мотивация за работа, и това може провокира усещане за провал, поражение и застой, който понякога ни блокира. И ако тази загуба се случи в момент, когато  детето в училище има проблем или преминаваш през друга емоционална буря, ситуацията става още по – сложна.  Мхм, както е известно по закона на Мърфи, всичко лошо ще ти се стовари на главата по едно и също време, за да ти е „весело“.

Според мен, застоят в жизнената ни кариера (разбира се, нямам предвид само в професионален аспект) може да е здравословно събитие с изключителна динамика и трамплин към това да направим промяна, и да се задвижим в по – продуктивна посока на нашето емоционално и професионално развитие.

КАКВО ДА НАПРАВИШ, ЗА ДА СИ ВЪРНЕШ МОТИВАЦИЯТА И ОГЪНЧЕТО КЪМ УСПЕХА ОБРАТНО?
  • Разбира се най – безполезното нещо е да критикуваш себе си.  За да преминеш по – леко през ситуацията сподели на другите в семейството, че се нуждаеш от подкрепа, и се научи да молиш за помощ (нещо, което не се отдава лесно на много жени);
  • Използвай това време като потърсиш опитна външна подкрепа на трудов специалист и педагог, за да преосмислиш и анализираш твоите лични качества, нагласи, експертиза, силни и слаби страни, навици и постижения. Това ще ти помогне да преодолееш съпротивата за промяна, и да засилиш твоята творческа нагласа за успех.
  • Повярвай, че можеш, и че промяната е реална и за теб (без значение на каква възраст си и къде си свила гнездо). Необходимо е да активираме желанието си да се усъвършенстваме, да че учим, да действаме и да устоим на трудностите, за да преодолеем предначертаните предизвикателства.
  • Знай, че не си единствената в такава ситуация. Сега по – важно за теб е да заздравиш позитивните поведения и нагласи по отношение на себе си, и да почувстваш, че можеш да реализираш нови постижения.

Да! Знам, че това изисква време и трябва да извървиш път, който не обещавам, че ще бъде лек, но си заслужава! И по този път си взаимодействат различни елементи.

Запитай се:

  • Какво правя по отношение на ситуацията, в която се намирам, и търся ли решение?
  • Какви мисли минават през мен и как това ми се отразя на самочувствието и самооценката ми, взаимоотношенията, очакванията?
  • Как това ми влияе и ме кара да се чувствам?

Всеки процес на осъзнаване на случващото се и значението, което влагаме изисква време, и по – добро познаване на нашата същност. Ако си в период на застой и искаш да разбереш къде по пътя блокира и загуби мотивация за растеж, аз съм потопена в това да ти помогна да откриеш твоя път, и да повярваш отново в себе си.

Галя Кустева - кариерен консултант

Галя Кустева е социален педагог и сертифициран консултант по кариерно развитие и промяна. Работи с дами, които преживяват застой в кариерата си, и се чувстват в безисходица.  Помага им да постигнат вътрешна хармония и смисъл в 4 области на кариерно удовлетворение: Самооценка и спокойна увереност; Разширяване на перспективата за развитие; Планиране и изграждане на житейска визия, както и  изграждане на лична марка за кариера и бизнес.
Холистичният подход, педагогическите средства и инструментите, с които си служи й помагат в работата с дамите, така че те да постигнат устойчиво развитие и промяна.

Безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си"

Представям ти моят безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си?".