Равносметката - инструмент за себепознание и развитие

Равносметката като инструмент за себепознание и развитие

Знам, че повечето хора са свикнали да правят равносметка по Коледа и Нова година, и с вдъхновение поставят нови цели за постижения и изграждане на нови навици.  Може и да си от хората, които смятат, че това е напълно излишно, защото живота така или иначе си върви. И да! Права си. Всъщност с цели или без живота наистина си тече, и да! случват се някакви неща, които волю-неволю променят мирогледа, нашето мислене и нагласа. Въпросът обаче е дали нещата, които се случват са в посока на твоя стремеж и развитие, или по-скоро е накъдето задухат ветровете и каквото дойде. Знаеш ли, няколко са дните в годината, в които човек си дава сметка какво се случва във вътрешния му свят и извън него. Вътрешеният глас може и да подсказва, че нещо не е както трябва, липсва нещо, някаква част от пъзела се губи дори и когато нещата отвън са си както трябва (работа, семейство, деца, отпуска).

Независимо дали си изживяла бърнаут, сега започваш или започваш отначало, или си постигнала успех въпросът винаги остава един и същ. И той е: Как да продължа напред? И правото на избор тук има тежката дума:

…да разбереш какво липсва, да си дадеш сметка какво си постигнала/отлагала до момента, как се чувстваш, и да си отговориш на въпроса какво зависи от мен и мога да направя, променя или развия, или…

…да заглушиш негативните мисли, обвинения и предразсъдъци (ако се надигат такива) с вече познати навици и оправдания, и за сетен път да заглушиш вдъхновението.

Да надникнеш в себе си и да се поразровиш по-дълбоко се изиска смелост и решимост след това да действаш! А разширяването на комфортната зона понякога си е истинско предизвикателство.

Моята гледна точка към стремежът ни за развитие:

Един от любимите ми автори Натаниъл Брандън е написал:

„Първата стъпка към промяната е осъзнаването, втората приемането“

…осъзнаването, че имаш нужда да направиш промяна в живота си. Да си дадеш сметка от каква промяна всъщност имаш нужда и готова ли си да действаш. От моят личен опит и опита ми в консултирането на жени забелязвам, че когато ни липсва подкрепа, подготовка и план по-трудно се решаваме да направим крачка встрани.

В такъв момент може да използваш равносметката като инструмент за себепознание и да разшириш перспективата си за развитие (духовно, професионално, в личен и финансов план).

Равносметката не е еднократен акт на действие, защото сега е модерно да се говори за това и все повече хора започват да правят такава. Не! Равносметката е вътрешното ти усещане за пътя, по който вървиш, за смисъла и принадлежността, емоции, чувства, и не се измерва само в материални придобивки, пари, имоти и т.н. Даваме си сметка за отношението към себе си и значимите хора около нас, към по-големите от нас неща – Природата (тук може да се вмъкне и темата за смирението)…за вътрешното ти усесещане към света, колективното, личната отговорност, която всеки поема за себе си и общността около него. И е вързана с въпросите:

  • Кое е важно за теб и избираш да му дадеш приоритет? 
  • Коя област от живота има нужда да промениш или развиеш, така че да си по-спокойна, хармонична, предпочитана като служител, бизнес партьор и разпознаваема ако става въпрос за професионалната сфера;
  • Какви нови знания, умения и навици да придобиеш и развиеш, за да продължиш напред към твоя път на развитие.

Ето малка част от отговорите защо е важно да си правиш равносметка?

…Да вървиш към своята еволюция и развитие на душата и творчески потенциал;

…Да градиш осъзнато света около теб по начин, който разбираш усещаш за правилно; 

…Да дадеш фокус на нещата, за които те е грижа, и да действаш в тази посока, вместо да негодуваш и да си създаваш стрес и напрежение;

…Да си поставиш смислени и вдъхновяващи цели, защото така започваш да множиш доброто – като работиш, гориш в него и го споделяш с другите.

Въпросите: Коя съм, и коя искам да бъда? Каква да е новата посока в професионален план, или как да разширя обхвата на дейността си? Как бих искала да се чувствам? Какво ми е важно, и как да изразя всичко това навън? са все неща, които вълнуват, затова използвай като светъл лъч енергията на празниците и посей семената (намерението)  на нещо истински значимо.

Яснотата на тези въпроси ти носи голямо спокойствие, увереност и пълнота.

Как да си правиш равносметка? Ето няколко насоки от мен:

Препоръчвам ти да използваш „колелото на живота“ – инструмент, чрез който да оцениш качеството си на живот по значими за теб области. Използвай го като отправна точка, за да определиш къде се намираш в момента и на кои жизнени сфери да обърнеш внимание. 

Приоритети В началото на процеса с всеки нов клиент започваме с преосмисляне на житейските роли и принос, а именно:

  • Семейство и взаимоотношения
  • Празници и почивки
  • Творчески дейности
  • Бизнес и професионално развитие
  • Духовна работа
  • Тяло и здраве

Към коя от тези области усещаш привличане и имаш нужда да развиеш? Каква измерима, конкретна промяна би искала да видиш в тази област от живота си?

Твоето Дело:  Да направиш кариерна промяна днес е по- приемливо отколкото преди години, когато единственият път беше израстване по йерархичната стълбица.  Дъглас Хол твърди:

„Пътят към върха е заменен с път към сърцето“

Той определя успеха като „психологически упсех“ или „чувство на гордост и лично постижение, които идват от знанието, че човек е дал най-доброто от себе си“ (С. Карабельова,  2015).

Философията на пазара на труда се променя, а мечтите на повечето хора все още са изпълнени с „какво-ако“ и „ако това, тогава“, а те са двигател. Не го забравяй! И в тази връзка – запитай се:

Какво се чувстваш призвана да бъдеш и правиш в професионална насоченост? На кой вътрешен глас или копнеж би искала да дадеш воля?  Ако ти е трудно да определиш, и не знаеш на къде да се насочиш, трудно ти е да вземеш решение или имаш много идеии, натрупала си знания и имаш нужда от структура и методическа рамка разгледай програмите „Твой Ред“

Баланс между личен и професионален живот! Съвместяването на дейности свързани с грижата за нас самите като жени, времето за семейството и децата, и професионалните ангажименти в повечето случаи е предизвикателство за жените, които си поставят високи цели.  За да постигнеш вътрешен мир и хармония  е важно да анализираш източниците на стрес и напрежение в ежедневието, да умееш да поставяш здравословни граници и да отстояваш личната си позиция, да умееш да планираш и управляваш времето си, а също и да разрешаваш вътрешни емоционални конфликти.  Това са все важни умения за постигането на вътрешен мир и хармония. 

Проявление и вяра! Външното проявление на целта е процес, и изисква ежедневно да го поливаш с мисли на любов, увереност, вяра и последователност. И тук имам предвид да проявиш лидерско поведение и характер, които да подсилват твоята увереност и вяра. Много е важно да си създадеш собствени критерии за успех, защото иначе рискуваш други да ги създадат вместо теб; да откриеш ресурси, с които вече разполагаш; да придобиеш умения за създаване на нови навици; да промениш мисловни нагласи, които ти пречат по пътя на развитие.

Колелото на живота

Инструментът „Колелото на живота“

Какво избираш да спреш да правиш? И на кое даваш приоритет?

Това беше от мен  и вярвам, че прочетеното ти носи стойност и е полезно за теб.

Ако енергиите ни се доближават и мислиш, че мога да бъда твой доверен партньор и консултант ще се радвам да ми разкажеш твоята история.

Галя Кустева кариерен консултант

Галя Кустева е социален педагог и сертифициран консултант по кариерно развитие и промяна.  Работи с дами, които не се чувстват удовлетворени и щастливи от работата и професията, която имат, и усещат застой в кариерата си. Помага им да постигнат удовлетворение, и да се чувстват значими в настоящата си работа като направят подобрения, или като се преориентират в нова посока съобразена с призванието им. Галя е създател на менторски програми „Твой ред“, насочени да помагат в четири области на кариерно удовлетворение, има 5 годишен опит в изграждането и управление на екип в международна европейска компания в директните продажби.

Безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си"

Представям ти моят безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си?".