Топ 3 причини, поради които работещата жена търси промяна в живота и кариерата си

Топ 3 причини, поради които работещата жена търси промяна в живота и кариерата си

През годините на моята кариера, която изграждах в международна компания за директни продажби и се развивах като мениджър и лидер бях фокусирана върху постигането на „успех„. Подобно на много хора измервах този успех по чужди критерии, общовалидни вътрешни правила, които се оказаха, че не са съвсем в унисон с моята философия за живота. Исках да изпитам повече външен успех, но за съжаление пренебрегвах да се съсредоточа върху самото преживяване – включително и това да се чувствам щастлива, уважавана, в безопасност и целенасочена в моята роля ( и друг път съм споделяла за загубата на мотивация седмица след големите семинарни срещи). И не, не е защото нямах тогава моето силно защо да продължавам да го правя!

Винаги съм искала да бъда работеща и развиваща себе си жена лидер ( дори през 2008 година, когато се роди нашият син аз управлявах детски парти клуб). След загуба на доверие и смисъл да продължавам да влагам ресурси, включително и финансови, дълбоката промяна в мен започна да се случва, когато си зададох три много силни въпроса:

 • Дали тази кариера, в която се влагах усилено, без да щадя финансов ресурс, върви в правилната посока?
 • Дали това, което получавах беше достатъчен компромис за всичко, което трябваше да пожертвам?
 • И накрая, оказа ли се този път, който извървях близо до това, за което имах толкова надежди, когато го стартирах?

Отговорът беше категорично НЕ в полза на първите два въпроса, и лаконичен за третия, защото винаги съм била от хората, които търсят решение, и не се поколебах и в този случаи да надградя получените знания. Все пак имаше ползи и много осъзнавания, за които съм, и ще бъда благодарна докато съм жива.

И ще спра до тук с моята история, защото тази статия е посветена на вас, и откриването отново на радост и удовлетворение от житейската ни кариера.

Оказа се, че загубата на смисъл и неудовлетворение е обичаен преход към промяна за много работещи жени, особено с наближаването на средна връзраст, когато на жената и се налага да жунглира между ролята на родител, съпруга и всички други роли в ежедневието й. Ценности, цели и приоритети започват да се променят и то драстично! Изведнъж много от работещите жени не са предвиждали в по-ранните си години, че с течение на времето всичко, за което са работили в един момент изглежда безсмислено, незадоволително и дори „погрешно“. През последните 3 – 4 години стана ясно, че има епидемия от недоволство и разочарованието подължава да расте.

Като пример за това, според рецензирано проучване в сп. Science, цитирано в статия „Голямото напускане: парите или животът“ в capital.bg, разкрива, че:

когато на хората се даде избор между това да имат време за спокоен размисъл или да си пуснат сами електрошок, абсурден процент от тях – 67% при мъжете и 25% при жените – предпочитат да си причинят болка пред възможността да размишляват върху живота си.

По мои наблюдения и задълбочени разговори с жени за живота и професионалното им развитие установих от първо лице, че това, което им пречи да постигнат най-важните си цели в кариерата е загубата от поглед на вълнуващата мечта за живот и кариера. Това, което ми споделяха в разговор, е че не могат да разберат какво друго да правят в този момент ( често, защото на тази възраст не са склонни да поемат риска да напуснат сегашната си кариера).

От тук следва един изключително важен въпрос, и той е:

 • Защо толкова много млади и способни хора се чувстват недоволни от професионалния си живот и кариера, която са следвали дълги години?

Освен желанието им да имат повече гъвкавост и контрол върху времето, с което да разполагат за семейството и себе си има още 3 основни причини, поради които човек копнее за промяна, и ще са мотивирани да я осъществят. Ето ги и тях:

 • Цялостната работа, резултатите и ползите не надвишават това, с което им се налага да направят компромис
 • Начинът, по който са третирани от работодателите или на работното си място ги кара да чувстват, че това не е приемливо за тях
 • Здравната криза в лицето на вируса накара много хора да се замислят за физическото и менталното си здраве, както и за професионалния си живот ( за работата като вид дейност и за преживяването на самия процес)

Млади хора се сблъскаха челно със смъртта на близки и приятели, ограничителните мерки, за които отново се обсъжда, че ще бъдат въведени, промени начина, по който общуваме, и сякаш се появи ново чувство за неотложност: искаме да имаме повече контрол върху това, което правим и работим, а също така и повече смисъл и цел за всичко това.

Топ 3 причини, поради които работещата жена търси промяна в живота и кариерата си

И понеже съм наясно, че по закона на всеобщата гадост в периоди на криза толкова много неща се объркват, че е трудно да набележиш едно единствено нещо, което първо да разрешиш ти предлагам да предприемеш 3 стъпки в полза на твоето развитие:

СТЪПКА 1: РАЗБЕРИ КАКВО ТОЧНО ИСКАШ ДА ПРОМЕНИШ, И КАКВО ТОЧНО ИСКАШ ДА СЕ ПРОЯВИ В ЖИВОТА ТИ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО СЕГА!

Когато имаме осъзнаване за това идва момента на избор. И за да те улесня в избора ето един общ списък с нещата, които искаме да имаме:

 • контрол върху времето – как и за какво го разходваш/ гъвкавост по отношение на работата ти
 • уважение/ признаване и зачитане на постиженията и заслугите от страна на ръководството, колегите и партньорите в бизнес проекта ти
 • грижовност/ емпатия/ доброта
 • авторитет и начина, по който те възприемат околните
 • финансова награда за работата, която вършиш
 • вълнуваща и смислена работа
 • по-богата връзка с партньора до теб, детето/децата и разширеното ти семейство
 • постигане на равновесие, хармония и способността да управляваш семейните и работни приоритети
 • радост в дните ти

Какво искаш в повече от това?

СТЪПКА 2: ВЪЗСТАНОВИ ВРЪЗКАТА СЪС СЕБЕ СИ И ТВОЯ ЦЕННОСТЕН КАПИТАЛ ПРЕДИ ДА СКОЧИШ …ДА ВЗЕМЕШ РЕШЕНИЕ!

Повечето от нас имат способността да мислят негативно, страхове и убеждения за себе си и работата. Обмисли добре тези 5 опции. Искаш ли да:

 • останеш в сегашната си роля като направиш някои конкретни подобрения/промени
 • да намериш подобна роля, но в различна, по-добра организация дори с по-малък мащаб, но да има съвпадение, или поне частично такова на ценностно ниво
 • промениш изцяло кариерата си – нова дейност, професионална роля и индустрия
 • стартираш твой собствен бизнес проект
 • разшириш и засилиш степента на себеизява чрез вече съществуващ бизнес като достигнеш до повече хора и окажеш по-силно влияние

СТЪПКА 3: РАЗБЕРИ ДАЛИ ПРОМЯНАТА В КАРИЕРАТА, КОЯТО ИСКАШ ДА НАПРАВИШ НЕ Е ПРОСТО БЯГСТВО ОТ ДРУГ ПО-НАЛЕЖАЩ ПРОБЛЕМ

Бягството към посока на промяна в професионалната ни кариера или стартиране на собствен бизнес звучи много обнадеждаващо и вълнуващо, но е важно да разбираш живата действителност! Знаеш ли как точно ще финансираш започването на бизнес по време на преход? Подготвила ли си твоя бизнес, маркетингов и финансов план? Знаеш ли какви умения ще са ти нужни още, за да постигнеш успеха, който си рисуваш мислено? Това са все въпроси, които стоят пред всеки един от нас, който иска да работи за себе си.

Имаш ли ментор, който да ти помогне, да ти даде насоки, и да те подкрепя по пътя?

Ако искаш да промениш маршрута в кариерата си, проучила ли си възможни нови посоки, с които да постигнеш промените, които заслужаваш и имаш право. Това ще ти гарантира, че можеш да изградиш по-смислена, ползотворна и продуктивна кариера-живот, използвайки таланта и опита, които имаш.

 

Галя Кустева кариерен консултант

Галя Кустева е социален педагог и трудов ментор, и помага на работещите жени да постигнат по-смислена, удовлетворена и хармонична кариера.

Последвай ме във facebook или подкаст „Лидерство и кариера“, който стартирах наскоро за да улесня твоя достъп до ценна и полезна информация, когато си ангажирана с друг вид дейност. Разгледай моя уебсайт и програмите „Твой ред“, с които помагам.

 

Безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си"

Представям ти моят безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си?".