10 съвета за успешна кариера

10 съвета за успешна кариера

Галя Кустева кариерен консултант

Здравей! Аз съм Галя Кустева – посланик на идеята, че и ти притежаваш решимост да се погрижиш за собствената си житейска кариера по начин, който ще ти носи удовлетворение, усещане за смисъл и увереност, че си на правилното място, и правиш нещо истински значимо. В работата си като социален и образователен педагог, сертифициран GCDF консултант по кариерно развитие и промяна помагам на дами да направят осъзнат избор за кариера и работа, която да бъде в хармония и съзвучие на тяхната същност, потребност, стил и начин на живот, както и на младежи да открият своя път в живота.

Създател съм на обучителни програми „Твой Ред“ за кариерно удовлетворение и пиша авторски статии по теми свързани с кариерното развитие и промяна, себепознание и израстване на личността. През годините съм правила 2 големи промени в кариерата си и познавам усещането за неподвижност преди да пристъпиш напред, тревожните мисли и силата на въпроса „Ами сега накъде“.

КАК СЕ ПРОМЕНИ ЖИВОТА, РАБОТАТА И КАРИЕРАТА ПРЕЗ ГОДИНИТЕ НА КРИЗА?

Знаеш ли, че 80% от хората в цял свят работят нещо, което не им носи радост, и не се чувстват ангажирани с това, което правят. Загубили са връзката със себе си, не познават своите силни страни и потенциал, и следват нечии чужди стандарти за успех. Направили са погрешни предположение за себе си и имат дълбоко вкоренени стереотипи и вярвания по отношение на работата и тях самите. Хората се чувстват притеснени и объркани как ще се развие пазара на труда и в частност тяхната лична кариера, а младежите са все по-неориентирани. И това е напълно разбираемо предвид промените, на които сме свидетели през годините. И с просто око може да видим, че начинът, по който хората живеем и работим е различен от този преди години.

Ако през индустриалната епоха на работното място се гледаше като на нещо сигурно, съвременните теории и начин на живот ни насърчават да поемем отговорността върху собствената си кариера-живот.

ЗАЩО Е ВАЖНО ДА СИ В ПОЗИЦИЯТА „МЕНИДЖЪР/ЛИДЕР“ НА ЖИВОТА И КАРИЕРАТА СИ?

Налице е тенденция да се преминава от постоянна работа към по-разнообразни трудови форми/споразумения и работа по проекти. Още през 1995 година Дъглас Хол и П. Мървис въвеждат понятието „многообразна“ кариера, която определят като процес, който се управлява от човека, а не от организацията.

„Накратко, многообразната кариера е повече продукт на моделиране от самия човек, отколкото на организацията и може в различните периоди да бъде пренасочвана, за да отговори на специфичните потребности на индивида“ (С. Карабельова 2015; Hall, Mirvis, 2015).

В концепцията си за многообразна кариера Д. Хол споделя за две изключително важни за успеха в кариерата умения, а именно: адаптивност и идентичност – развитието на личността.

Отдавна отмина времето, когато получавайки професионалната си квалификация можеш да я поддържаш през целия си трудов живот. Очаква се младите хора, които сега навлизат на пазара на труда да сменят трудовите си роли между 12 – 25 работни места в до 5 различни отрасъла. Някои от професиите отпадат или биват заменени от появата на изкуствен интелект, други се преобразуват, а има и такива, които тепърва се зараждат. И най-вероятно се чувстваш преуморена. Търсиш все повече равновесието между професионалните ангажименти и време отделено за теб, семейството, хоби и време за почивка.

И дори това да изглежда като негатив, моето лично мнение е, че всички тези промени ти дават възможност сам да дефинираш своя принос и призвание, да създадеш адекватната за теб професионална роля, бизнес или дейност, която да отговаря на вътрешната ти потребност за изява на твоята същност.

ЕТО МОИТЕ 10 ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА УСПЕХ В КАРИЕРАТА:

  • Прегърни образователната стратегия „учене през целия живот“, защото както знаеш нашето образование и обучение не се изчерпва само с наученото в училище и университета. Това е процес, който протича през целия ни жизнен път и обединява всички роли в зависимост от етапа на твоето развитие, опит, познанието за себе си и Вселената (как функционира Тя), философията ти за живота, работата, кариерата, убежденията.
  • Да поемеш отговорност за себе си и твоето кариерно развитие като чупиш рамки и клишета! И тук нямам предвид да вървиш като булдозер срещу всичко и всички, а по скоро да изграждаш вътрешна спокойна увереност, че каквото и да се случи ти да останеш вярна на себе си и устойчива на промените. Това изглежда като въпрос на организация, но по-скоро е въпрос на вътрешно позволение и интегритет.
  • Можеш да започнеш като си запалиш ароматна свещ и си състави списък с твоите критерии за успех. Какво лично за теб означава да бъдеш успешна жена в нейната пълнота. Освобождаващо е!
  • Постави акцента върху тези роли, които са приоритет за теб в момента, и твоето лично удовлетворение.
  • Разширявай перспективите си за развитие и твоята мрежа от контакти. Нетуъркингът днес е много важно умение, защото ти помага да бъдеш по-разпознаваема, и кариерата ти да върви във възход.
  • Не забравяй осъзнато да се грижиш за личния си бранд вътре в компанията или ако развиваш бизнес проект, защото името ти говори и може да продава. Тук ще си помогнеш ако придобиеш нагласа за себе си, че си човек, който решава проблеми, а не просто изпълнител.
  • Познавай и зачитай себе си, твоите ценности и потенциал.
  • Надграждай знанията си в сферата на дейност, в която се развиваш, интересна ти е, и не разчитай само и единствено на придобитите в университета знания.
  • Развивай твоите меки и преносими умения като комуникация, екипни и социални взаимоотношения, както и уменията за работа с финанси.
  • Прави твоите избори от любов към себе си!

Всички настъпващи промени дават възможност сама да дефинираш своя принос, да търсиш път към себе си, за да откриеш, създадеш и развиеш дейността, бизнеса и професионалната си роля така, че да отговаря на твоята същност и потребност за изява.

Това е моето послание към теб, и вярвам, че ако имаш правилно формулирани цели, внимателно планираш стратегията си, и се грижиш с любов за себе си и кариерното си развитие резултатите са гарантирани. 

Успех, с теб съм!

Галя Кустева кариерен консултант

Ако усещаш, че аз съм човека и консултант, и искаш заедно да изградим стратегия към твоята промяна, насреща съм да изслушам историята ти. Само попълни формата за заявка, и ще получиш отговор от мен в рамките на 24 часа. 

Безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си"

Представям ти моят безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си?".