…за равносметката, и важните неща в живота

Знам, че повечето хора са свикнали да правят равносметка по Коледа и Нова година, и с вдъхновение да поставят нови цели за нови постижения, и нови навици, които ще променят.  А може да си от хората, които смятат, че това е напълно излишно, защото живота така или иначе си върви. И да! Права си. Всъщност с цели или без живота наистина си тече, и да! случват се някакви неща, които волю-неволю ни променят. Въпросът обаче е дали нещата, които се случват са в посока на твоя стремеж и развитие, или по-скоро е накъдето задухат ветровете, и каквото дойде. Знаеш ли, няколко се дните в годината, в които човек има вътрешното усещане, че нещо не е наред (не със самия него), а че нещо в живота му липства, някаква част от пъзела се губи, дори и външно нещата да са си както трябва (работа, семейство, деца, отпуска). И тук човек има два избора:

…да започне да изследва какво е това, което липсва и защо се чувства така, или

…да заглуши тези мисли с вече познати навици и оправдания.

Защото да се вгледаш в себе си си иска смелост и решимост след това да действаш. А излизането от зоната на познатото е предизвикателство.

Моята гледна точка към стремежът ни за развитие:

Някои известен автор беше написал: „първата стъпка към промяната е осъзнаването“, …че имаме нужда от такава. И да си дадем сметка от каква промяна всъщност имам нужда да направя (и искам ли, май това е големия въпрос). И всичко започва с равносметката. Защото тя е вътрешното усещане за нещата, които чувстваш и мислиш. Равносметката не е еднократен акт на действие, защото сега стана модерно да се говори за това, и все повече хора започват да го правят. Не! Равносметката е акт на вътрешното ти усещане за емоции, чувства, постигнато или непостигнато, и не се измерва само в материални придобивки, пари, имоти и т.н. Даваме си сметка за отношенията ни с другите около нас, към себе си, към по-големите от на с неща – Природата (като тук може да се вмъкне и темата за смирението). Това е акт за вътрешното ти усесещане към света, колективното, личната отговорност, която всеки поема за себе си и общността около него. Свързана е с въпосите:

  • Кое ми е важно и избирам да му дам приоритет? 
  • В коя област искам да поработя, за да съм по-спокойна, хармонична, разпознаваема.
  • Какви умения нови искам и ми е важно да подобря или придобия, за да вървя нагоре към моето развитие – личностно, духовно, професионално, и свързано с целите ми по области в живота.

…за да се наслаждаваш на хората, които обичаш, на това, което създаваш, и това, което имаш за по-дълго време.

Защо е важно да си правим равносметка?

Може и да се съгласиш с мен, а може би не, с личното ми мнение, че равносметката не я правим, за да се стремим към притежаване на повече и повече неща, а за да вървим към своята еволюция и развитие на душата и творческия ни потенциал – потенциал на създатели (разбирай професионалист), ценители и творци. Да градим осъзнато света около нас, с твоето, моето, нейното, неговото усещане и разбиране за уют и по-красиво място за живот. Да дадеш фокус на нещата, за които те е грижа, и да действаш в тази посока. Защото ако не си доволна от нещо (например работата, която имаш в момента), вместо да негодуваш, и да си създаваш стрес и напрежение, може да се преориентираш в друга посока, която ще ти носи наслада и удовлетворение. Да си поставиш цели, които ще те вълнуват и ще са твоите собствени. Така започваш да множиш доброто – като работиш, гориш в него и го споделяш с другите.

Енергията покрай коледно-новогодишните празници наистина е трансформираща, това са едни от най-светлите празници в традиционния календар, само че енергията на тези празници не е достатъчна, ако не знаеш в каква посока искаш да вървиш, и откъде да започеш. В крайна сметка, за да посеем семената е важно намерението.

Какъв/ва искам да бъда? Каква да е работата, която ще ми носи смисъл, радост и удовлетворение? Какво ми е важно, и как да изразя всичко това навън? са все въпроси, които ни вълнуват (и за нас, и за децата ни в различните ни етапи на развитие). И ако вярваш, също като мен, че всеки ден е ново начало да пуснеш някое старо убеждение, навик (с отлагането например), или пък поведение; да откриеш работата по призвание; или пък друго, което ти е важно и си струва, добре дошла в отбора на непремиримите.

Представи си, че отново е онзи ден от годината, който държиш в ръка бенгалски огън и чаша вино. Остават броени минути до поздрава „иеее, честита нова година“. Какво искаш да кажеш на хората около теб? С какво ново можеш да им се похвалиш? Как би искала да се чувстваш в този ден, след седмица, месец? А след една година? Яснотата на тези въпроси, и на други такива, които възникват по пътя носи голямо спокойствие, увереност и пълнота.

Ето някои ценни насоки по теми от живота, на които може да обърнеш внимание, ако си решена на промяна, а пък не знаеш откъде да започнеш:

Приоритети: В коя област от живота си би искал(а) да промениш и/или доразвиеш? С всеки нов клиент започвам с разбиране къде се намира в момента от 1 до 10 по скалата на темите, които са фокус на нашата загриженост, а именно:

  • Семейство и взаимоотношения
  • Празници и почивки
  • Творчески дейности
  • Бизнес и професионално развитие
  • Духовна работа
  • Тяло и здраве

Към коя от тези области усещаш привличане да приоритизираш най-много? Каква измерима, конкретна промяна би искала да видиш в тази област от живота си?

Твоето ДелоКакво се чувстваш призвана да бъдеш и правиш в професионална насоченост? На кой вътрешен глас или копнеж би искала да дадеш воля? Големи промени се зададоха на хоризонта и ще продължават, защото инвазията на технологиите, тази здравна и икономическа криза оказват влияние върху философията ни за живота занапред. Мечтите на повечето хора са изпълнени с „какво-ако” и „ако това, тогава …..”. А те са твоя двигател, не го забравяй.

Ако не си харесваш работата по една или друга причина, но не знаеш към какво друго да се насочиш; … знаеш какво да е, но пък не се решаваш лесно; или си от хората, които имат много идеи, и се чудиш какво да избераш, програмата „Твой ред…промяна и нова посока“ ще ти помогне да направиш избор. Може да я разгледаш тук

Ах, този Баланс!: Чудя се дали е необходимо изобщо да описвам това чувство, защото на всички ни е познато.  Сякаш малко посвикнахме с новото нормално, но съвместяването на житейските ни роли с тази на професионалиста винаги е била предизвикателство сама по себе си.  Всеки сам усеща по различен начин липсата на баланс и хармония. Понякога е нормално да ни изненада нещо отвън, което да ни отклони за кратко от пътя, да се чувстваме изморени, демотивирани, и да имаме нужда от почивка. Това е важна тема, и е от значение да й обърнеш внимание, и да видиш това хроничен дисбаланс ли е или е временно състояние.

    След като имаш яснота по всичко, което е написано по-горе, и знаеш какво искаш да се случи през годината, или остатъка от нея, насочи вниманието си към: намерението има много силна енергия насочено към бъдещето и дава възможност да се свържем с Вселената за подкрепа. То е отправната точка на промяната и намирането на посока. Основен принцип на това какви искаме да бъдем и как да живеем. Това е път, към който се стремим всички. Помисли: Кое е твоето намерение за годината или остатъка от нея? И имаш ли структура и план, как да продължиш напред? 

Ето какво друго ще споделя с теб, защото мисля, че това също има огромно значение:

Проявление и вяра! Външният израз на твоето намерение е процес, и изисква ежедневно да го поливаш с мисли на любов, увереност и вяра. И тук става въпрос за силата, която притежаваш, за да си лидер на твоята кариера-живот, и да създадеш твоята собствена реалност такава, каквато ти би искал(а) да я видиш.  За целта е важно…..

да си създадеш собствени критерии за успех. Да! На мен това ми отне доста време, и преминах през съмнения и болка, защото следвах чужди такива, без да познавам своите;

да пуснеш всякакви стари модели на поведение и мисъл-форми, които не работят в полза на твоето развитие и промяна;

да откриеш с какво вече разполагаш в себе си, за да видиш ясно какъв да бъде, и как да проявиш твоя принос към околните;

да развиеш умения като асертивност и интегритет, които ще ти позволяват да защитиш личните си граници,  да се научиш да казван не. Важни и за разрешаване на вътрешни и външни конфликти, а също и за важните решения, които ти се налага да взимаш. 

Това беше от мен, вярвам, че написаното тук ти носи стойност, и ти е било полезно.

Ако си решена, и вече усещаш, че е твой ред да направиш крачка към твоята промяна, и имаш нужда от подкрепа по пътя, доказани инструменти и стратегии, не се колебай да ме потърсиш. Виж как помагам, като разгледаш менторските програми „Твой ред“.

Ще се радвам да споделиш с мен твоя казус, и да се запознаем. 

Пожелавам ти смелост и вяра в сътворяването на твоята най-силна година.
С любов и подкрепа, Галя!

Какво избирам да спра да правя?
На кое ще дам приоритет?

Галя Кустева е социален педагог и сертифициран консултант по кариерно развитие и промяна.  Работи с дами, които не се чувстват удовлетворени и щастливи от работата и професията, която имат, и усещат застой в кариерата си. Помага им да постигнат удовлетворение, и да се чувстват значими в настоящата си работа като направят подобрения, или като се преориентират в нова посока съобразена с призванието им. Галя е създател на менторски програми „Твой ред“, насочени да помагат в четири области на кариерно удовлетворение, има 5 годишен опит в изграждането и управление на екип в международна европейска компания в директните продажби.