Гъвкавост на работното място

…на работното място и промените в живота

Здравей! Аз съм Галя Кустева и съм посланик на идеята, че и ти притежаваш решимост да се погрижиш за собствената си житейска кариера по начин, който ще ти носи удовлетворение, усещане за смисъл и увереност, че си на правилното място, и правиш нещо значимо.

Благодарение на бързия напредък на технологии настъпиха промени на пазара на труда и работната сила. Вероятно организацията, в която работиш също. Цели индустрии претърпяха значителни промени. В резултат от това работното време е намалено, има съкращения или си поела Това означава, че за да отговориш на промяната е от значение да развиеш умения като гъвкавост и адаптивност.

Защо е важно?

Гъвкавостта е това умение, което ти помага да се адаптираш по-лесно и да останеш устойчива на промените, които така или иначе се случват в живота ни, дори понякога и нежелани. Това умение ти позволява да откликваш с готовност на изискванията на момента, дори когато външни обстоятелства те отклонят за малко от набелязаните цели. Означава, че въпреки трудностите търсиш оптимално решение да поддържаш постижимите цели и се оказваш емоционална подкрепа на хората, с които работиш. Това е проява на лидерско отношение в живота и кариерата! 

Как може да постигнеш това?

Фокус върху твоите ценности – помагат ти взимаш обмислени и хармонични решения, и те държат здраво стъпила на земята. 

Разширявай перспективите си за развитие – помага ти да погледнеш на ситуацията от различен ъгъл и ти действа като ориентир. Постави си за цел да се вслушаш повече в тихия си вътрешен глас – какво ти нашепва? Важно е да поемеш отговорност за собствената си кариера!

Учи! Развивай се! Придобивай нови умения! Няма как да промениш нещо и да отговориш на промените ако зациклиш в една единствена гледна точка, и не допускаш друго. Ако не положиш усилия в тази посока с тревога ще откриеш, че когато се случи неочаквано събитие няма да си подготвена да се справиш с него. Любопитството ни дава радостта от ученето и е двигател към нови неща, които да случим в живота си.

Създавай си настроение с дребни неща на вид, за да запазиш позитивния си дух! Знам, че е трудно да останеш позитивна, когато си в очакване нещо лошо да се случи, но ако погледнеш от светлата страна и се съсредоточиш върху позитивите, това ще ти помогне да останеш устойчива и съсредоточена към търсене на решение. Пусни си музика, подскочи два пъти а може и да направиш някое и друго упражнение за тонус, или просто медитирай. Изобщо направи нещо, което ти е приятно – в момента само гадая какво може да е твоето.

Планирай напред!  – „А сега пък и планирай“! Да, все пак нали си говорим за лидерско отношение към живота – значи можеш да предвидиш следващото ново развитие, да претеглиш плюсовете и минусите като си направиш проучване. Ако си с фокус само върху проблема няма да ти помогне. 

Осигури си подкрепа! Много е ценно по време на преход и ти го казвам от личен опит. Независимо от трудностите, пред които си изправена в момента да имаш среда, доверен съмишленик и професионален ментор, който познава стъпките и може да ти е чудесно. Като се разболеем – отиваме на лекар, а когато ни трябва човек да следи финансовите въпроси се обръщаме към счетоводителя или финансовия консултант, нали?

И помни! Установи и управлявай границите си, защото това е гаранция, че другите също ще уважават нуждите ти, и така ще си осигуриш устои, за да не се превърне твоята гъвкавост във възможност за другите да се възползват от теб. 

Това е от мен засега. Надявам се да съм ти била полезна със написаното 🙂 

Галя Кустева кариерен консултант

Ако външните обстоятелства те притискат и си изправена пред важен избор, с радост ще изслушам и твоята история. Ще обсъдим възможните решения и ще изградим правилна стратегия, така че да продължиш с увереност по твоя път.

Оставам с теб, Галя!

Безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си"

Представям ти моят безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си?".