4 идеи как да използваш лятото за кариерно развитие

Четири идеи как да използваш лятото за твоето кариерно развитие

Сигурно и ти като мен обичаш летните приключения, пътувания и романтичните вечери на плажа. Аз обожавам морето, и през последните три години предпочитам по-дългите уикенди и включвам петъка активно. 

Много от нас планират отпуската си внимателно и няма нищо лошо в това, защото съм убедена, че знаеш какви са ползите за нашия организъм и след това е доказано, че човек е по-творчески активен и продуктивен в работата. Независимо от това как обичаш да си организираш ваканционното време ще си позволя да споделя с теб 4 идеи, с които да се презаредиш с ентусиазъм за кариерно развитие. Ето ги и тях:

Постави си цел, и не чакай края на годината!

Повечето от нас имат навика да си поставят цели в края на годината и да правят равносметка на постигнатото. След близо два месеца целите остават просто записани в поредния нов тефтер и лека полека забравяме дори какво сме си планирали. А има и такива, които изобщо не си поставят цели. Нова идея какво може да направиш: 

Лятото е времето, в което го караме по-лежерно, липсва тази динамика и забързан ритъм. От друга страна е средата на годината и все още има време да направиш анализ, и да си дадеш обратна връзка за това как се движиш в посока на твоето лично благополучие и добруване. Да оцениш нещата, които си постигнала във важните за теб области, или все още отлагаш себе си. След тази обратна връзка набележи какво искаш да промениш. Дали искаш да развиеш ново умения, да пробваш нови начинания, хоби, да посетиш обучителен курс и т.н. Ако изпитваш затруднения с това откъде да започнеш, прочети статията от нашия блог как да направиш равносметка, в която давам насоки и полезен инструмент, с който да се подпомогнеш.

Малки промени – големи резултати!

Промени нещо малко в ежедневието си и виж колко по-различно ще се почувстваш тогава. Привързваме се към рутината, защото ни носи сигурност и комфорт, и донякъде няма лошо в това, но тя би могла да бъде и нож с две остриета. Рутината в един момент спира да ти носи удовлетворение и увереност, че се справяш със задачите, а това е покана за тревожност и трупане на голямо напрежение заради „омагьосания кръг“, който те въвлича ежедневието.

  • лятото е времето, в което да разнообразиш

…вместо да седиш в очакване нещо да се случи, направи нещо за себе си, крачка встрани, което ще те предизвика и вдъхнови, и ще ти помогне да се придвижиш напред към твоята промяна

  • подсили твоята енергия

…един от най-бързите начини да повишиш енергията си е като се разхождаш на открито. Хората, които се чувстват удовлетворени от кариерния си път се отличават с това, че имат по-високи нива на енергия, позитивна нагласа към света, работата, хората около себе си.

Използвай лятото за разширяване на мрежата си от контакти – networking

Често пъти с хората, с които съм работила обсъждаме темата за разширяването и поддържането на мрежата ни от контакти, защото днес нетуъркинга е подходяща възможност за нашето кариерно развитие. А все още има и такива, които подценяват силата му, или просто не знаят какво да кажат, за да се представят. Едни от най-честите оправдания защо не го правят е липсата на време, умората след работа, грижата за децата и т.н. Е, лятото би могло да отхвърли тези оправдания, защото летните вечери предразполагат разходки. Идеално е за срещи и нови запознанства, така че използвай го за твоето професионално развитие.

Може би тук е мястото да споделя с теб за две мои инициативи – безплатни консултации на открито, които периодично провеждам в парка на град Гоце Делчев. Ако живееш тук, или си отседнала като гост е чудесна възможност да ми зададеш въпрос по твой конкретен казус свързан с темата. Голям любител съм на живото общуване и природата :-), обичам срещите и общуването с различни жени и така се зароди идеята за тази инициатива. Другата инициатива е от началото на март тази година. Проект „На по винце“ – женски срещи в неформална обстановка за овладяване на опит и умения за живот и кариера. Добронамерена среда, където споделяме помежду си, учим се една от друга и се подкрепяме по пътя на житейската си кариера. Този формат ти предлага възможност да общуваш с различен от твоя кръг приятели и колеги, да разшириш твоите познанства и да растеж като човек и професионалист.

Ваканцията е идеалното време за самоанализ!

В моята практика като консултант по кариерно развитие и промяна съм забелязала, че решението човек да направи промяна не е импулсивно, а следствие на различни преживявания, разочарования, трудности в работата, конфликти от различно естество и т.н. Парадокс е обаче, че поради различни ограбващи вярвания, които имаме и страхове търпим повече отколкото е необходимо, и трупане негативи докато ножа опре до кокала, а напрежението и стресът станат непоносими. Истината е, че водени от желанието за бързи промени правим избори, които не са в унисон с нашата същност, и взимаме необмислени решения. И така цикъла на неудовлетворение се повтаря, защото оставаме с излъгани очаквания.

Ето още една идея: използвай един ден от отпуската си за самооценка и помисли:

  • Какво харесваш в настоящата си работа и какво не, какви трудности имаш? С какво ти се налага да правиш компромис, и как се чувстваш от това?
  • Постигаш ли баланса, който желаеш между всичките ти роли …на майката, жената, домакинята, съпругата, професионалиста …
  • Тази работа води ли те към представата ти за успешна кариерна реализация?

Не забравяй, че си примера, който даваш на децата си!

Пожелавам ти да изживееш незабравимо лято с нови открития и вдъхновение за постижения! 

Вярвам в теб, Галя!

Помагам ти да вземеш осъзнато решение в каква нова посока да продължиш, ако си на кръстопът, както и да създадеш и развиеш твоята консултантска практика.

 

Галя Кустева кариерен консултант
Безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си"

Представям ти моят безплатен въпросник за самооценка "Как прекарваш времето си?".